SOBELFÄRGEN ÄR RÄDDAD!!!
Nu har jag fått bekräftelse från Svenska Kennelklubben att vår vackra sobelfärg kommer att få fortsätta att registreras i Sverige!
Tack alla som kämpat för att få behålla våra soblar!
Hej Birgitta,
Fr o m 2014 kommer SKK att registrera följande färger på cockerspaniel.
S = svart VSR = vit/svart/tan
LI = liver VLR = vit/liver/tan
R = röd BLR = blue roan
GOL = golden LIR = liver roan
SO = sobel ORR = orange roan
SR = black/tan LER = lemon roan
L&R = liver/tan BRR = blue roan/tan
VS = vit/svart LRR = liver roan/tan
VOR = vit/orange
VLI = vit/liver
VLE = vit/lemon
Färgerna SAR = sable roan samt VOS = vit och sobel kommer att registreras som x = ej standard enlig färg.
Med vänlig hälsning
Petra Waleij
Avdelningschef
Registreringsavdelningen
Svenska Kennelklubben
163 85 Spånga
Växel 08-795 30 00 · Direkt 08-795 30 61 · Fax 08-795 30 99
E-post
petra.waleij@skk.se
Webbplats
www.skk.se
I Cockertidningen som kom ut i v 24 läser jag följande:
Nya färgbeteckningar:
Fr.o.m. 1 januari 2014 gäller följande vid registrering av valpar:
S=Svart | VSR=Vit/Svart/Tan |
LI= Liver | VLR=Vit/Liver/Tan |
R=Röd | BLR=Blue Roan |
GOL=Golden | LIR=Liver Roan |
SO=Sobel | ORR=Orange Roan |
SR=Black/Tan | LER=Lemon Roan |
L&R=Liver/Tan | BRR=Blue Roan/Tan |
VS= Vit/Svart | LRR=Liver Roan/Tan |
VOR=Vit/Orange | VLI=Vit/Liver |
VLE=vit/Lemon |
Övriga färger är ej önskvärda och kommer att registreras med X= ej standardenlig färg
Det känns som en stor lättnad att sobelfärgen fortfarande får registreras i Sverige.
I november 2012 beslöt FCI som väntat att följa efter Englands nya rasstandard som innebär att sobelfärgen anses som en icke önskvärd färg.
Tyvärr väntar den Svenska Cockerspanielklubben att gå ut med det på hemsidan, de väntar med det till det fastställts av den Svenska Kennelklubben som ska ha ett möte om det den 19/12.
Jag har genom kontakter med cockeruppfödare i andra länder fått reda på att den Danska Spanielklubben, den Tyska Spanielklubben och den Tyska Kennelklubben och antagligen ännu fler klubbar i Europa kommer att gå samman och lämna in en protest till FCI om detta då sobelfärgen funnits så länge i Europa och nu är en etablerad färg. Jag försökte lägga in en motion om att den svenska Cockerspanielklubben kunde gå med i denna protest då ju fler desto bättre.. Men tyvärr avslogs det direkt.
Det som finns så många sobelägare och även uppfödare av sobelfärgen som är medlemmar i Cockerspanielklubben!!! Så det är trist!
Mitt mail:
Svaret:
Hej.
Jag har emottagit ditt mail ang sobelfärg.
Styrelsen kommer inte att ta upp det som en motion på årsmötet.
Vi avvaktar besked från SKK innan vi går ut med information på hemsidan. SKK/AG Standard skall ha möte den 19/12-12. Därefter kommer en översättning till svenska.
Hälsningar
Stig
Stig-Olov Olofsson
Ordförande Cocker Spanielklubben
Den 27/1 2012 skickade vi in skrivelsen med namnlistorna från sobeluppfödare och sobelägare i Sverige till FCI, Svenska Kennelklubben, Reneë Sporre Willis, ledamot av standardkommiten i FCI, Monica Forsander, ordföranden och medlem av avelskomite'n i Svenska Cockerspanielklubben.
Den 3/2 skickade jag skrivelsen med namnlistor till vår ordförande i Cockerklubben igen, men jag har fortfarande inte hört någonting från vår Cockerklubb.
Det ligger en motion på Cockerklubbens årsmöte om att klassificera sobeln och dess varianter som icke godkända färger i Sverige. Tyvärr har jag ingen möjlighet att närvara vid Cockerklubbens årsmöte den 26/2 kl. 12.00 i Upplands Väsby. Men jag hoppas att så många sobelanhängare som möjligt kan närvara och rösta emot förslaget om sobelns upphörande i Sverige!
Den 18/2 fick jag det här svaret från ordföranden i Cockerklubben Monica Forsander:
Hej.
Jag har tyvärr inte så många svar att ge er om sobeln...
Engelska Cockerklubben har redan beslutat och det är också klubbat på
deras kennelklubb att sobeln inte längre är en önskvärd färg. Då det är
rasens hemland som äger rasstandarden så kan dom göra ändringar i den som
dom vill.
Cockerklubben kommer inte att skicka några protester till FCI om detta då
det inte skulle ge något. FCI har inte heller något att säga till om utan
måste följa hemlandets ändringar.
Det skickades runt protestlistor från många olika länder till Eng.
Cockerklubben INNAN dom hade tagit beslutet men det hjälpte uppenbarligen
inte.
Jag har pratat med Kennelklubben om sobeln och vad som kommer att hända
när dem nya reglerna kommer till Sverige men tyvärr har dom inga svar att
ge i dagsläget.
Ändringen har inkommit till FCI nu och ska gå runt i olika instanser där,
sen kommer det till Sverige någon gång i sommar och ska sen gås igenom på
deras olika möten här. Sen ska den skickas till SSRK och rasklubb för en
remisstid på 3 månader så dom trodde inte det skulle hinna ske några
förändringar under detta år.
Mvh Monica Forsander
Ordförande, Cockerklubben
Jag svarade med att jag ville de skulle ta upp vår skrivelse på cockerklubbens årsmöte den 26/2 då det finns en motion med där som vill att vi inte ska tillåta sobeln längre. Jag skriver också att England fortfarande tillåter sobeln som färg, men den anses som icke önskvärd.
I Hundsport nr 1/2012 skriver Reneé Sporre Willis, ordföranden i standardkommiten i FCI att beslutet är fattat av Engelska Kennelklubben och att FCI bara ska fastställa vad England har bestämt om sobeln.
Den 18/2 skriver jag igen till Reneé och frågar om vi fortfarande ska få registrera våra soblar i Svenska Kennelklubben, något som känns som viktigast nu. då det verkar vara kört att få sobeln likvärdig andra färger.
Den 26/2 hade Cockerspanielklubben årsmöte i Upplands Väsby. Inget blev bestämt om sobelfärgen.
Nu väntar vi till vad FCI bestämmer i juni, det verkar inte vara mycket mer man kan göra i detta läget.
Så här lyder vår skrivelse:
Rädda sobeln!
Jag läser på Cockerklubbens hemsida att England har ändrat rasstandarden för Cocker spaniel, istället för att tillåta alla färger finns nu en lista med tillåtna färger. På listan finns inte sobel med men däremot tre nya färger: golden, lemon and white och lemon roan, färger som jag inte förstår hur de skiljer sig från de redan existerande färgerna röd, vit och röd och orange roan. Detta kommer att gälla även i Sverige står det, utan någon som helst förklaring eller kommentar.
Jag förstår ingenting, min första fråga är såklart varför, vad är anledningen till att England inte längre vill tillåta sobelfärgen? Är kvalitén på de sobelfärgade hundarna lägre än resten av populationen? Det kan ju inte stämma, många soblar har nått framgångar i utställningsringarna, Cardamine the Sable King har ju certifikat, skulle detta ens vara möjligt om de sobelfärgade hundarna inte är rastypiska?
Bär sobeln på någon sjukdom som resten av populationen är befriad från? Det finns inga bevis eller ens uttalande om det. Sobeln med sin dominanta arvsgång, kan ju förekomma i Cockerns alla färger och ökar spridningen i de olika färgerna. Ska alla sobelfärgade Cocker spaniel tas ut ur avel, de som har gått igenom de obligatoriska hälsotesten, har ett bra temperament och har fått en bra utställningsmeriter bara för att de har en otillåten färg? Borde vi inte främja den biologiska mångfalden istället för att smala ner avelsmaterialet och öka inavlesgraden?
Efter att jag har sökt igenom internet hittar jag några kommentarer om att de finns de som ser sobeln som en oren färg som kommit till genom inkorsning av en annan ras. Jag hittar inga bevis varken för eller emot detta. Om det trots allt är sant så måste de ha skett för länge sedan och nu är sobelfärgen så pass utspridd och inkorsad att det inte skulle längre skulle märkas. Nu när sobelfärgen är här, vill vi verkligen avla bort den för alltid?
Min andra fråga är varför kommer detta förbudet just nu? Varför kom det inte innan man börjat avla på sobel och färgen brett ut sig över hela Sverige? Sedan början av 2000-talet när de första sobelhundarna importerades till Sverige har det enligt SKK:s avelsdata registrerats 427 sobelfärgade valpar av 76 olika uppfödare. Färgens popularitet och antal sobelfärgade valpar som föds har ökat varje år. 2010 var 5,5 % av alla cockervalpar som föddes i Sverige sobelfärgade. Av alla cockerns färger låg sobel på sjätte plats, detta innebär att det idag i Sverige finns tio färger på Cocker spaniel som är ovanligare än sobel.
Efterfrågan hos valpköpare på sobelvalpar är enligt flera erfarna uppfödare högre än de flesta andra färger på Cocker spaniel, även utländska uppfödare ställer sig på kö till en sobelvalp. Vem ska nu möta dessa valpköpares efterfrågan? Oseriösa uppfödare som inte registrerar sina valpar och kommer att kunna ta högre pris än de som registrerar? Även om de utländska uppfödarna alltid kommer välja de registrerade valparna kommer de vanliga valpköparna att göra det?
Vad händer om det trots alla ansträngningar föds sobelvalpar? Något som inte är en omöjlighet med tanke på att hundar kan bära på sobelanlaget utan att det syns. Ska valparna avlivas då friska men med en otillåten färg?
Vad gör de uppfödare som har byggt sina avelslinjer på soblar och vägrar att acceptera det nya förbudet? Ska de gå ur kennelklubben och börja sälja sina valpar helt renrasiga men oregistrerade? Det finns uppfödare som pratar om att ”fuska” och registrera sina sobelvalpar som en av de tillåtna färgerna istället, men ärligt talat om man gör så, vad är då meningen med att registrera färger överhuvudtaget. Om uppfödarna fortsätter avla på sobeln och registrerar valparna i en annan färg, kommer de inte ses som oseriösa när de aldrig kan få en bedömning på en utställning på sina sobelfärgade hundar?
Om det blir ett förbud att registrera sobelvalpar, blir det då "övergångsregler" så uppfödarna kan använda sina meriterade soblar till avel ett antal år framöver? Eller blir det avelsförbud på alla registrerade soblar? Eller får man para med en sobel om man lyckas hitta en motpart utan rött anlag så att det inte kan bli någon sobelavkomma?
I Sverige förbjöds kupering av svansar redan 1989 men i England fortsatte man med detta ända tills 2007. Är det möjligt att England eller FCI kan ge Sverige ett slags specialtillstånd även här som gör det möjligt att registrera sobelfärgade hundar?
Har Sverige ens försökt skicka en protester mot detta till England? Vad säger resten av världen, finns det inga andra länder som protesterar, vad säger Tyskland som var bland de första med sobeln, vad säger resten av Europa och USA?
Skrivet av Simone Markoff
Uppfödare av Cocker spaniel
Studerande av husdjurvetenskap på Sveriges Lantbruksuniversitet
Skickat till
Cockerspanielklubben
Svenska Kennelklubben
Nils-Erik Åhmansson, SKK
Åke Hedhammar, SKK
Renee' Sporre-Willis, Ledamot i FCI
FCI (Europeiska Kennelunionen)
Undertecknat av:
Birgitta Markoff, Sölvesborg
Kennel Cockett
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Katarina Rodell, Motala
Kennel Cockernest
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Bodil Svensson, Norrköping
Kennel Liljeblomman’s
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Inger Ivarsson, Fellingsbro
Kennel Westerner
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Jeanette Norén. Ösmo
Kennel Idunvallens
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Kikki Lindh, Kristianstad
Kennel Diamond’s of Åsum
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Marie Gustavsson, Västervik
Big Green Walley's kennel
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Christina Auvoja, Tyringe
Kennel Syringa Hill’s
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Ann-Christin Mälberg, Ystad
Kennel Bright Dreams
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Lena Stengl, Vilshult
Kennel Cockerstengl
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Åsa Einarsson. Tullinge
Kennel Bizzhaie
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Carina Kjellqvist, Tyringe
Kennel Coola Cox
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Yvette Richardsson, Brottby
Kennel Happy Pearls
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Eva Melander- Lentini, Torsås
Kennel Milovi
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Petra Qvant, Tyringe
Kennel Näckrosdammens
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Helena Eriksson, Mariefred
Kennel Smultronblommans
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Gunnel Andersson, Mölnlycke
Kennel Hyltans Heartbreaker
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Ann-Charlotte Olsson, Vallda
Kennel Trinnöja´s
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Lorena Pettersson, Fellingsbro
Kennel Tekmates
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Marianne Ravaska, Gislaved
Kennel Marenhill's
Uppfödare av sobelfärgade Cocker Spaniel
Anneli Nordlund och Tobias Alvinder
Ägare av en sobelfärgad Cocker Spaniel som är Svensk Viltspårchampion
Lisa Arvidsson, Kristianstad
Ägare av en sobelfärgad Cockerspaniel
Camilla Strandberg, Sölvesborg
Ägare av en sobelfärgad Cocker Spaniel
Gitte Koern ,Tartu, Estland
Ägare av en sobelfärgad Cocker Spaniel
Michaela Lundin och Henrik Zadig, Vittskövle
Ägare av en sobelfärgad Cocker Spaniel
Fanny Woode, Wilma Woode, Julia Woode, Erik Woode och Carita Woode, Brokind
Ägare av en sobelfärgad Cocker Spaniel
Maria Svensson, Ystad
Ägare av en sobelfärgad Cocker Spaniel
Peter Jörgensen, Fredriksverk, Danmark
Ägare av en sobelfärgad Cocker Spaniel
Towe, Ola, Simon, Maja och Emma Lindqvist-Ottosson, Vinslöv
Ägare av en sobelfärgad och en svart Cocker Spaniel
Lena Schön och Kenneth Schön
Ägare av två sobelfärgade Cocker Spaniel
Monica Johansson, Sölvesborg
Ägare av en leverfärgad Cocker Spaniel
Madelene Friberg, Kristinehamn
Ägare av en röd Cocker Spaniel
Annelie Adler-Boysen
Viktoria Nord
Vetenskapliga studier om sobelfärgen:
ABSTRACT
Tremendous progress has been made in recent years in the elucidation of the canine coat color pathways. Along with the clarity that these discoveries have provided for understanding the color of most dogs have come some exceptions. Among these are the “sable” English Cocker Spaniel, and the “grizzle” Saluki. In both cases, animals share a phenotype which appears to be a modified Agouti phenotype (at/at) with reduced eumelanin expression throughout the black or brown regions, but particularly on the snout, leading to a reverse mask. Two separate mutations have been identified in the same transmembrane domain of MC1R which may be responsible for the phenotype. This would certainly seem to be the case for the English Cockers. The smaller amount of data for the Salukis and some other breeds is consistent, as well. Both of these mutations are hypomorphic, and intermediate in the dominance hierarchy between E and e.
BACKGROUND
Testing for AY
Samples from a sable English Cocker dam and her litter of black puppies were presented to Vetgen with a request to test for the Agouti Ay mutation which is responsible for “sable” coloration in many breeds including American Cocker Spaniels. All of the dogs tested negative for this mutation, at which point a photograph of the dam was requested.
Sequence Agouti gene
The color and pattern indicated an Agouti phenotype of some sort, so the coding region of the Agouti gene was sequenced to look for novel mutations in the dam. No mutations were identified, so the assumption at this point was that the phenotype was derived from an Agouti promoter mutation similar to that responsible for the at phenotype.
Test K
To support the assumption that an agouti allele was responsible for the phenotype, the dam was tested for the dominant black (KB) mutation in CBD103 with expectation of a kyky genotype, which would allow expression of agouti phenotypes. Suprisingly, the dam’s genotype was KBKB which based on existing knowledge of canine coat color should have rendered her black.
HOW DO THE A, B, D, E, and K LOCI AFFECT EACH OTHER IN DETERMINING COAT COLOR?
The cartoon below illustrates the interactions of the genes at these five loci in a hierarchy in terms of their role in coat color. If a circle is filled with color, it means the color of the dog has been determined at that point. If a circle is still white, it means information about an additional gene is required
The first locus to look at is the E locus. The gene at this locus is responsible for black masks when present as well as most shades of yellow and red. Any dog that is “ee” will be some shade of yellow to red, and everything happening at the A, B, D, and K loci will be hidden until the next generation. If the dog has any E or Em alleles, then it will not be yellow and we must look next at the K locus.
There are three versions, or alleles, of the K locus: KB, kbr, and ky.
If a dog has even a single copy of KB (KBKB, KBk, KBkbr) it will be solid colored in the pigmented areas, and we go directly to the B locus to determine color. Everything happening at the A locus in these dogs is hidden until the next generation.
If a dog is kbrkbr, or kbrky, it will nearly always be brindled and we look next at the A locus to see the background color and pattern of that brindling.
If a dog is kyky, it will not be brindled, and we go next to the A locus to see which alleles are expressed.
The A locus has at least four alleles. There are direct tests available for AY (fawn, or sable) and “a” (recessive black), and in many breeds these two tests can be used to yield information about at (tan points). There is no direct test for the Wild type (think wolf pattern) allele which is designated Aw.
Any dog which has at least one copy of AY (and no KB) will be fawn or sable, either with or without brindling.
Any dog that is aa (with no KB) will be black.
Any dog that is atat or ata (with no KB) will have tan points, either with or without brindling.
The next stop is the B locus. Any dog which is bb will be have brown fur in
those areas that would otherwise be black. This holds true for both solid
colored and agouti-patterned animals.
Sequence analysis of Cbd103 (K) and Mc1R (E) coding regions
Both exons of the Cbd103 gene were sequenced to see if any novel K locus mutations may be present. None were identified.
In sequencing the MC1R gene a mutation was identified that substitutes an Asparagine for Aspartate at residue 84 of the protein.
This mutation was found in all “sable” English Cocker Spaniels.
PHENOTYPES AND GENOTYPES
“Grizzle” Salukis and “Domino” Afghan Hounds
A second mutation in the same transmembrane domain has been identified in dogs with a very similar phenotype to that seen in the “sable” English Cockers. The allele appears to behave in the same manner i.e. recessive to E but dominant to e.
SUMMARY
The mutation responsible for the “sable” phenotype in English
Cocker Spaniels appears to be a hypomorphic MC1R allele (eh) which
falls into the heirarchy as follows:
EM > E > eh > e
The full designation is eh(D84N) which differentiates the allele from other probable eh alleles which will likely include the residue 78 mutation in Salukis and Afghan Hounds
Se även Simones arbete om sobelfärgen och dess nedärvning, se här: och här: